Frivilliga Radioorganisationen

FRO Östergötland

Kontaktinformation

FRO Östergötland
Christopher Andreasson
Ekövägen 11
610 24 VIKBOLANDET
E-post: ostergotland@fro.se
Tel: 073-5005249

montering-utrustning

Välkommen till FRO Östergötland

Frivilliga Radioorganisationen Östergötland välkomnar hela familjen som medlemmar. Vi har avdelningar i Finspång, Linköping och Norrköping.

Alla ska vara välkomna i föreningsaktiviteter. Ung som gammal, kvinna eller man, utlandsfödd eller född i Sverige. 

I vissa av våra uppdrag/aktiviteter krävs dock att du är svensk medborgare för att kunna delta. 


I FRO Östergötland har vi:
- R
en föreningsaktivitet i våra avdelningar. Exempel kan vara amatörradio, temakvällar, datautbildning, sambandsuppdrag eller bara träffas och prata lite.
-
Ungdomsverksamhet genom de centrala sommarkurserna.
-
Uppdragsverksamhet. Framförallt då som specialister inom Hemvärnet - de nationella skyddsstyrkorna. Men även till övriga nationella uppdragen för samhällets krisberedskap.

Coronasäker radioövning med FRO Östergötlands reservsambandsgrupp.

Förbundets resurs för reservsamband, RSG, genomförde i helgen (21 november) en övning. I dessa tider med corona restriktioner fick vi tänka till lite innan och skapade ett upplägg utan behov av att samåka eller träffas i grupp.

Grunden till övningen var att rekognosera inför ett sambandsuppdrag som FRO fått en förfrågan om. Det handlar om en tävling som kommer ske inom ett område på ungefär 10 kvadratkilometer med bort mot 9 000 deltagare. Vi valde dock att göra en övning av det men fokus att upprätta samband med en basstation från många olika platser ute i terrängen.

De övande fick en utmaning i att orientera sig till rätt plats för att sedan där upprätta samband via såväl DMR som analogt på VHF, UHF samt 69 MHz. Utöver det skulle platsen dokumenteras med foto och loggning av radiokontakten.

Utfallet blev mycket lyckat trots att regnet föll kämpade sig deltagarna ut i terrängen till de olika platserna för att lösa sina tilldelade uppgifter. Allt sköttes via radio och alla fick vi använda PTT:n intensivt under dagen. Det var mycket roligt att få komma ut och göra en aktivitet "tillsammans", utan att för den skull behöva träffas. Det är en av fördelarna med radio i dessa tider, det är "lätt" att träffas, utan att behöva göra det fysiskt. Det var även intressant att kunna visa på att det går att upprätthålla vår förmåga och beredskap trots pandemin. Det är trots allt i kris som vi ska kunna agera och vara beredda på insats.

Stort tack till er som deltog och gjorde detta till en lyckosam övning.

Radiorek

Bilden: Basstationen upprättad på enklast tänkbara sätt. 

Inloggning

Endast för medlemmar

    

Hitta FRO nära dig

Sök