Frivilliga Radioorganisationen

FRO Östergötland

Kontaktinformation

FRO Östergötland
Christopher Andreasson
Ekövägen 11
610 24 VIKBOLANDET
E-post: ostergotland@fro.se
Tel: 073-5005249

montering-utrustning

Välkommen till FRO Östergötland

Frivilliga Radioorganisationen Östergötland välkomnar hela familjen som medlemmar. Vi har avdelningar i Finspång, Linköping och Norrköping.

Alla ska vara välkomna i föreningsaktiviteter. Ung som gammal, kvinna eller man, utlandsfödd eller född i Sverige. 

I vissa av våra uppdrag/aktiviteter krävs dock att du är svensk medborgare för att kunna delta. 


I FRO Östergötland har vi:
- R
en föreningsaktivitet i våra avdelningar. Exempel kan vara amatörradio, temakvällar, datautbildning, sambandsuppdrag eller bara träffas och prata lite.
-
Ungdomsverksamhet genom de centrala sommarkurserna.
-
Uppdragsverksamhet. Framförallt då som specialister inom Hemvärnet - de nationella skyddsstyrkorna. Men även till övriga nationella uppdragen för samhällets krisberedskap.

WINLINK-föredrag hos FRO Linköping den 28 februari 2013

WINLINK-föredrag

Foto: Jan Gyllenhammar

På februari månads öppet hus höll Leif Tollén, SM5VXO, ett föredrag om WINLINK för medlemmarna i FRO Linköping. WINLINK är ett radiosystem som kan användas till att skicka epost på såväl amatörbanden som andra frekvensband. Ett flertal moder är i bruk.

 

WINLINK-föredrag

Foto: Jan Gyllenhammar

Leif gick igenom hur systemet är uppbyggt och demonstrerade därefter hur man skickar och tar emot melj. Han valde att använda moden WINMOR och kopplade upp sin kortvågstranceiver IC-7000 på 14 MHz-bandet mot gatewaystationen HB9XQ i Bern, Schweiz. Nyfikna blickar betraktade hur systemet arbetade och efter ett tag trillade ett flertal mejl in och Leifs testmejl skickades iväg till hans Hotmail-konto. Hastigheten när man skickar epost över kortvågsradio är låg, men fördelen med systemet är att man kan skicka epost även om delar av internet slås ut eller på annat sätt är oåtkomliga.

Inloggning

Endast för medlemmar

    

Hitta FRO nära dig

Sök