Frivilliga Radioorganisationen

FRO Östergötland

Kontaktinformation

FRO Östergötland
Christopher Andreasson
Ekövägen 11
610 24 VIKBOLANDET
E-post: ostergotland@fro.se
Tel: 073-5005249

montering-utrustning

Välkommen till FRO Östergötland

Frivilliga Radioorganisationen Östergötland välkomnar hela familjen som medlemmar. Vi har avdelningar i Finspång, Linköping och Norrköping.

Alla ska vara välkomna i föreningsaktiviteter. Ung som gammal, kvinna eller man, utlandsfödd eller född i Sverige. 

I vissa av våra uppdrag/aktiviteter krävs dock att du är svensk medborgare för att kunna delta. 


I FRO Östergötland har vi:
- R
en föreningsaktivitet i våra avdelningar. Exempel kan vara amatörradio, temakvällar, datautbildning, sambandsuppdrag eller bara träffas och prata lite.
-
Ungdomsverksamhet genom de centrala sommarkurserna.
-
Uppdragsverksamhet. Framförallt då som specialister inom Hemvärnet - de nationella skyddsstyrkorna. Men även till övriga nationella uppdragen för samhällets krisberedskap.

Amatörradiomässa 2021

Med tanke på att pandemiläget förbättras och att Folkhälsomyndigheten börjar lätta på rekommendationerna så planerar FRO Norrköping ihop med Norrköpings Radioklubb för att kunna återta traditionen med amatörradioloppis. Förra året blev ju inställt pga pandemin. 
Planeringen är att denna kommer ske lördag 2 oktober. Nytt denna gång att mässan kommer hållas på ny plats då den tidigare lokalen just nu är vaccinationscentral. Denna gång kommer vi vara i Östra Stenby Bygdegård som ligger ca 15 km utanför Norrköping på Vikbolandet. Det är enkelt att hitta, bara följa väg 209 mot Arkösund så åker man förbi bygdegården som är svår att missa. Gratis parkering.

Hjärtligt välkomna för att fynda och/eller sälja:

Kom och fynda eller sälj (boka bord - se nedan), det blir massor av radioprylar
Gammalt och nytt presenteras i en härlig blandning
Radiostationer, antenner, koaxialkablar med/utan antennkontakter
Elektronrör, halvledare och komponenter
Amatörradioböcker och tidningar
Elektronik och hemmabyggen
Raspberry och Arduino
Hemautomation
Sist men inte minst: Tag chansen för ett eyeball-QSO med gamla och nya radiovänner

Bokning av bord
Tacksam om att så tidigt som möjligt få bordsbokningar. Borden kostar 150 kr per bord om 170 cm. Maila bokning@sk5bn.se . Betalning i förskott till Norrköpings Radioklubb bankgiro 217-1882 när din bokning är bekräftad.

Hålltider
Kl. 0900 Cafeterian öppnar

Kl. 1000 Insläpp (entré 40:-)

Kl. 1230 Lotteridragning

Har Du svårt att hitta, anropa SK5BN över VHF-repeatern på kanal RV-48 (f.d. R-0) / Öppning lång 1750-ton eller DTMF-ton 5.

Kom och besök mässan och på så sätt stöd vår verksamhet. 

Varmt välkommen. 

handlare

Bild från mässan/loppisen 2019.

Radiokommunikation för vaccionationsvärdar

TetraUnder vårt pågående uppdrag som vaccionationsvärdar så har FRO Östergötland också försett våra värdar med TETRA terminaler för att kunna ha internkommunikation mellan sig, vakter och läkaren. Detta har varit mycket uppskattat och gjort kommunikationen enklare och snabbare när behovet uppstått. 

Bilden: Framtagen sats med TETRA terminaler som används inom FRO Östergötland när behov uppstår. Dessa används antingen via TETRA bas eller i direktmod. 

 

 

 

 

FRO Östergötland samverkar med FRG Linköping

FRO Östergötland samverkar med Frivilliga Resursgruppen (FRG) i Linköpings kommun genom försök och prov som genomförs av kommunikationsutrustning.  FRG har testat ett antal av FRO Östergötlands TETRA terminaler och TETRA bas vid deras trygghetsskapande verksamhet under Valborg och skolavslutningen. 

Utfallet har varit positivt. Rent tekniskt fungerar det väldigt bra på de platser där man varit. Erfarenheten visar på att det framförallt är delar i handhavandet som behöver förbättras. 

 

 

Tider för vaccinationsinsatsen v30

Tiderna som Region Östergötland har behov av hjälp för vecka 30 har kommit. Genom detta uppdrag gör vi skillnad för samhället och Regionen.
Om du kan ta ett enstaka pass eller återkommande spelar ingen roll. Du gör en skarp insats för samhället och avlastar den redan tidigare ansträngda personalen med denna uppgift.

Kolla på schemat nedan och hör av dig till ostergotland@fro.se vilket/vilka pass du kan tänkas att delta på. Frågor om uppdraget kan också ställas till samma e-postadress.

Reseersättning betalas ut av Regionen om du har en bit att åka till vaccinationscentralen.

 

Datum  Veckodag  Tid
2021-07-26 Måndag 16:00-20:00
2021-07-27 Tisdag 16:00-20:00
2021-07-28 Onsdag 16:00-20:00
2021-07-29 Torsdag 16:00-20:00
2021-07-30 Fredag 12:00-16:00
     
2021-08-01 Söndag 13:00-18:00

Välkommen till FRO Östergötland introduktion 2021

Frivilliga Radioorganisationen i Östergötland (FRO) genomför introduktion / information.

Syftet med introduktionen är att informera om FRO verksamhet både central och i FRO Östergötland. De uppdrag vi har och möjligheten att hjälpa samhället vid kriser genom att ansluta sig till något av dessa och få utbildning och sambandsträning.

Introduktionen riktar sig till dig som ny medlem men även redan befintliga medlemmar kan anmäla sig om man inte varit på någon introduktion tidigare eller vill "fräscha" upp kunskapen.

Är man intresserad av FRO och vår verksamhet och inte medlem och funderar på att bli det så kan det också vara ett bra tillfälle att få veta mera och ställa frågor.

Agenda i stort.

- FRO övergripande.
- Vad gör FRO.
- Vilka uppdrag har FRO. Militära uppdrag, samhällets krisberedskap.
- Hur ansluter man sig till uppdragen, vad krävs.
- Centrala kurser
- FRO Östergötland.
- Vilka tjänster har vi.
- Frivilliga försvarsorganisationer i Sverige.

 

Datum/tid: Tisdag 17 augusti klockan 19:30.
Plats: via internet. (För att delta krävs internet samt en webbläsare. Fungerade ljud och mikrofon och ev. kamera kan vara trevligt). Exakt länḱ till introduktionen kommer mailas ut till anmälda deltagare någon timme innan genomförande.
Anmälan: sker via mail till ostergotland@fro.se

Varmt välkommen!

Inloggning

Endast för medlemmar

    

Hitta FRO nära dig

Sök